ZEYTİN

Zeytin Bilgileri ve Çeşitleri

ARBEQUINA

Arbequina’nın popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır. Kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır

Zeytinyağında ortalama (%71) oleik asit, (%11) linoleik asit vardır. Düşük Polyfenois (Kafeik asitte 170ppm) miktarı vardır. Tadı meyvemsi ve tatlıdır, badem, yeşil muz ve domates aroması bulunur.

ARBOSONA

  • Olgunlaşma dönemi geçtir.
  • Ortalama yağ içeriği %19-%20 arasındadır.
  • Ağaç köklerinin yayılma kapasitesi yüksektir.
  • Meyvesi olgunken mor, kovucukları küçük, küre şeklinde ve hafif asimetriktir.
  • Zeytinlerin çekirdekleri oval ve simetriktir.
  • Bahar aylarında çiçeklenme dönemi başlar

 

KORONEİKİ

Koroneiki Zeytin Fidanı Yunanistan orijinali bir çeşittir. Ülkemizde ayrıca Koroni, Kritikia, Ladolia ve Psylolia isimleri ile de bilinir. Yunanistan’da zeytin yetiştirme alanlarının %50-60’ını oluşturmaktadır.

Bodur yapılı bir ağaç olduğu için sık dikim yapılacak arazilerde sık sık kullanılır. Be özelliğinden dolayı birçok ülkede sıklıkla tercih edilir.

Koroneiki zeytin çeşidinin verimi oldukça yüksektir, yağ içeriği %20 oranındadır ve kaliteli yağ elde edilmektedir. Ağaçlar çok dengeli büyümektedir ve 2-3 yılda verime yatmaya başlamaktadır.

Yaprak özellikleri; eliptik mızrak şeklinde kısa ve dar yapılıdır. Meyveleri oval, arbeguina zeytine kıyasla ucu hafif sivri yapıdadır ve erken olgunlaşır. 

GEMLİK

Orta kuvvette gelişir

Meyve orta iriliktedir

İyi bakım şartlarında düzenli ürün verir

Verimlidir

Kısmen kendine verimlidir

Soğuğa karşı kısmen dayanıklıdır

Çelikle üretilir

Meyve ve Çekirdekleri orta irilikte olup % 29,9 oranında yağ içerir.

Siyah sofralık olarak değerlendirilir.

Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak değerlendirilir.